PRIRODNI LIJEK

Prestanite piti tablete, ovo voće otklanja sve vaše tegobe

Autor Prestanite piti tablete, ovo voće otklanja sve vaše tegobe komentari
Prestanite piti tablete, ovo voće otklanja sve vaše tegobe

Ovo ukusno tropsko voće spada u omiljene namirnice, ali verujemo da niste ni svjesni koliko su banane zdrave. U nastavku pročitajte za šta su sve banane dobre.

Depresija
Prema istraživanju sprovedenom na ljudima koji pate od depresije, mnogi su se osjećali bolje nakon jedenja banane. Razlog je sastojak triptofan, vrsta bjelančevine koju tijelo pretvara u serotonin, tzv. hormon sreće, koji opušta, poboljšava raspoloženje i čini nas sretnijima.

PMS
Zaboravite na pilule, jedite banane. Vitamin B6 kojime banana obiluje regulira nivo glukoze što direktno utiče raspoloženje.

Anemija
Velike količine gvožđa u bananama omogućavaju i stimuliraju proizvodnju hemoglobina te na taj način smanjuju šanse oboljenja od anemija, ali i pomažu u izlječenju.

Mozak
Dvije stotine učenika Tvikenham škole u Engleskoj su čitavu godinu, s ciljem da lakše završe ispite, jeli banane za doručak, užinu i ručak. Pokazalo se da je ovo dovelo do toga da učenici bolje i lakše uče jer su pažljiviji zahvaljujući kalijumu iz banana.

Zatvor
Bogate vlaknima banane pomažu u normalnom radu crijeva bez upotrebe laksativa.

Nervi
Banane obiluju B vitaminom koji umiruje nervni sistem. Umjesto obrađene preslatke i masne hrane, u stresnim trenucima ili poslije njih, organizmu je neophodno osigurati nivo šećera u krvi za šta su banane idealne kao izvor ugljikohidrata.

(novi.ba)

Ocjeni članak
0 (0 glasova)

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnicki racun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i ukljuci se u raspravu.

Cazin - Registriraj se


KomentariAnketa: Preferirate li kupovinu domaćih bh. proizvoda?

Marketing