CAZINJANKA ZA CAZIN.NET: Stručni savjeti, sve o anemijama, što žene moraju znati!

CAZINJANKA ZA CAZIN.NET: Stručni savjeti, sve o anemijama, što žene moraju znati!

Obično, kada želimo uraditi nalaze u biohemijskom laboratoriju, svi se pitamo kakva će nam biti krvna slika? Naša farmaceutkinja nam stručnim savjetima otkriva sve o anemiji i borbi s njom.

Svi je tako često spominjemo, a malo o njoj znamo, šta je čini, kako je možemo poboljšati, čime se to možemo hraniti svakodnevno ili kako boravak na svježem planinskom zraku povećava broj naših krvnih zrnaca?

Šta je anemija i kako nastaje?

Pri nalazima krvne slike određujemo krvne stanice, odnosno crvena krvna zrnca (eritrocite) i bijela krvna zrnca (leukocite). Smanjen broj eritrocita manifestuje se najčešće kao anemija. Anemija se može definisat kao smanjen nivo željeza, koji čini osnovu hemoglobina, u tijelu čovjeka. Hemoglobin je prirodno prisutan pigment u crvenim krvnim zrncima, zadužen za transport kiseonika od pluća do svih tkiva i u suprotnom smjeru, za transport ugljen-dioksida do pluća, odakle odlazi u spoljašnju sredinu.

Najčešći uzrok anemije je povećana potreba organizma za hemoglobinom, koju u većini slučajeva izazivaju ubrzan rast u pubertetu ili gubitak krvi. U plodnim godinama, žene gube željezo tokom menstrualnog perioda, pa u skladu sa tim potrebne su im namirnice bogatije željezom, nego muškarcima. Ovakvu anemiju, koja je uzrokovana nedostatkom željeza, moguće je liječiti preparatima željeza, ali i promjenom prehrambenih navika. 

Simptomi anemije

Svaka anemija koji vodi do značajnijeg gubitka željeza može izazvati umor, usporenost i glavobolje. Ako se radi o baš težoj anemiji, fizička aktivnost izaziva omaglicu, gubitak daha, bolove u prsima (anginu) i lupanje srca. Zbog anemije usljed nedostatka željeza javljaju se ranice na jeziku i u kutovima usta, nokti su suhi, tanki i krhki, a u ozbiljnim slučajevima javlja se bljedunjavost.

Rizik od anemije zbog nedostatka željeza je relativno nizak kod osoba, koje su zdravije i relativno se zdravije hrane. Ipak, ukoliko gubite krv zbog obilnih mjesečnica tokom nekoliko mjeseci, neliječenih hemoroida ili krvarenja, potrebna je raznovrsna i bogata prehrana sa većim udjelom željeza.

Kako je liječiti i spriječiti?

U svoj meni ubacite obroke bogate sa jetricom, crvenim mesom, ribom, žumancima, sušenim voćem, sojinim proizvodima. Preporuka je da se uzima i mnogo više luka, češnjaka, graška, jezgričastog voća, sjemenki, zelenog lisnatog povrća i  bilja, kao što su prešin, kopriva, korijander i list maslačka.

U svoju prehranu ubacite i što veće količine vitamina C, jer on potiče apsorpciju željeza. Uvijek možete uz obrok popiti čašu svježeg iscijeđenog soka narandže. Integralne žitarice su također dobar izvor željeza, ali također sadrže i fitate, koji umanjuju apsorpciju željeza, pa se ne preporučuje njihova primjena zajedno sa ostalim namirnicama koje sadrže željezo. Slično je i sa špinatom i karfiolom, budući da oni sadrže oksalate, koji također vežu za sebe željezo i na taj način ga čine neučinkovitim u našem organizmu. Isto kao i što vitamin C poboljšava apsorpciju željeza, to isto radi i bakar. Bakrom su bogati sir, žumance, morski plodovi, jetra, marelice, trešnje i sušene smokve. 

Izbjegavajte uz obroke piti kafu, čaj, kakao i Coca-Colu, budući da tanin sadržan u tim pićima otežava apsorpciju željeza.

Uzimati preparate željeza po preporuci liječnika

O svakoj primjeni homeopatskih ili sintetskih preparata željeza posavjetujte se sa svojim ljekarom, farmaceutom ili travarom, koji radi sa tim preparatima. Vrlo često uzimanje preparata se preporučuje prije obroka, ali ako osjetite nelagodu, svakako ih primjenjute uz obrok. Ukoliko preparat  nije dodatno obogaćen vitamninom C, uvijek možete rastopiti tableticu vitamina C u toplom čaju i popiti nakon uzimanja preparata. Uzimanje ovakvih preparata obično se povodi po preporuci ljekara i traje najduže do tri mjeseca, uz redovnu kontrolu krvne slike.

(Zabranjeno preuzimanje teksta bez dozvole portala Cazin.NET)

Druge vrste anemije

Na kraju ćemo Vas upoznati da pored anemije, koja je uzrokovana nedostatkom željeza, postoje i neki manje učestali tipovi anemija, kao što se megaloblastna anemija, koja se javlja usljed nedostatka vitamina B12 ili folne kiseline. Tu je još i perniciozna anemija, uzrokovana nedostatom intrizičkog faktora, kojeg luče parijetalne ćelije želučane sluznice, a koji je nužan za apsorpciju vitamina B12.

Vrlo često su joj izloženi ljudi sa A-krvnom grupom. Manje poznate su aplastična anemija, koja je posljedica smanjene ili nikakve proizvodnje crvenih krvnih zrnaca, zatim nasljedna, srpasta i hemolitička anemija, uzrokovana preuranjenim raspadom crvenih krvnih zrnaca.

U trudnoći može doći do nastanka anemije, usljed smanjenog nivoa željeza ili megaloblastne anemije, usljed nedostatka folne kiseline. Koristite one dodatke prehrani i namirnice koje Vam Vaš ljekar preporuči, kako bi plod u svakom trimestru trudnoće dobio ono što je neophodno za njegov rast i razvoj.

 

(Za portal Cazin.NET pisala: mr. ph. M.H.)


[Total: 0    Average: 0/5]

Click on a tab to select how you'd like to leave your comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.