Dešavanja iza scene na izbornoj konferenciji SDP-a: Fizička naguravanja i vrijeđanja

Dešavanja iza scene na izbornoj konferenciji SDP-a: Fizička naguravanja i vrijeđanja

Kako je došlo do toga da je Hamdija Lipovača bio jedini kandidat?

Kako već odprije znate, vrh ove stranke je na kandidate općinskih organizacija reagovao rekavši da kao kandidate za predsjednika KO i premijera USK podržavaju: Hamdiju Lipovaču, Ekrema Prošića, Albina Muslića, Mahmuta Alagića i Faruka Hodžića.

Samim tim je bilo jasno, da Vildana Alibabić i Amir Murić ne mogu biti kandidati za ovu funkciju, te samim tim je jasno da su naslovi o povlačenju kandidata bili samo to – naslovi.

Nije poznat razlog zašto je Farko Hodžić Hodža povukao svoju kandidaturu dan prije Izborne Konferencije, ali zato jeste poznato zašto se Mahmut Alagić i Ekrem Prošić nisu našli u ulozi protiv kandidata Hamdiji Lipovači. Naime, Alagić i Prošić su na ovaj način protestvovali i bojkotovali odluke vrha stranke, te na ovaj način pokazali da Sarajevo ne može tek tako diktirati ko će biti kandidati. Sarajevo je odbilo kandidaturu ljudi za koje su Odbori Opštinskih organizacija SDP-a smatrali da imaju najviše kvaliteta, te pokušalo nametnuti druga imena, ali su predsjednici ovih organizacija našli drugi način da se suprostave takvim odlukama.

Šta se zanimljivo dešavalo iza zatvorenih vrata?

Osim što je glasanje trajalo jako dugo, a zatim i prebrojavanje glasova još i duže, desio se i jedan zanimljiv detalj. Gradonačelnik grada Bihaća Albin Muslić dobio je aplauz prisutnih partijskih drugova i drugarica tako što se odlučio malo zapjevati dok su svi s nestrpljenjem očekivali rezultate glasanja.

Iako je Hamdija Lipovača bio jedini kandidat, svejedno nije dobio potrebnu većinu glasova.
Kako saznajemo od izvora bliskih SDP-u, ali i samom Lipovači, navodno je uloženo jako mnogo truda od strane Hamdije Lipovače i njegovih pristalica da se ‘izvuče’ koji glas više, kako na samoj Konferenciji tokom prebrojavanja, ali su to članovi Nadzornog odbora na vrijeme uočili, tako i u danima pred Izbornu konferenciju, gdje su radili telefoni, ispijale se kafe, smišljali se načini i metode. Kako saznajemo bilo je tu i prljavih trikova o kojima ćemo govoriti možda neki drugi put.

Na kraju

Treća zanimljiva stvar jeste da su pristalice Hamdije Lipovače pri izlasku iz objekta počeli dovikivati delegatima iz Bužima i Cazina da su ‘čobani’ i ‘đubrad’, pa je tu došlo do naguravanja koje je veoma brzo stišano i smireno.
Neke su se scene navodno odvijale i napolju gdje su te iste pristalice pokušale opet izazvati fizički obračun, tak da se desilo da su određene delegate iz Bužima i Cazina bukvalno ‘zaskočili’, fizički ih gurali i pokušavali se ‘hrvati’ s njima. Ipak, svi su uz malo truda uspjeli posjedati u auta i napustiti Bihać.

krajina.ba


[Total: 0    Average: 0/5]

Click on a tab to select how you'd like to leave your comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.