(FOTO) HEJ MUNIRA ĐE TI JE MUHAREM: Cazinski sajam i stočna pijaca iz 80-ih godina 20. stoljeća

(FOTO) HEJ MUNIRA ĐE TI JE MUHAREM: Cazinski sajam i stočna pijaca iz 80-ih godina 20. stoljeća

Cazin se od svih gradova Bosanske krajine oduvijek isticao po ljubaznosti i dobročinstvu svojih sugrađana ali najpoznatiji je po slavnom cazinskom sajmu i stočnoj pijaci koji su uživali veliku posjećenost još u davna vremena.

Kako je to nekada bilo na cazinskom sajmu, čime se trgovalo, šta se prodavalo i nudilo mušterijama, kako su izgledale stočne pijace u Cazinu u vrijeme 80-ih, 85-ih godina, pronašli smo u zrnu prošlosti i vrijednom bogatstvu cazinske historije, u arhivi fotografija našeg sugrađanina Vladimira Bajšanskog.

Svako vrijeme ima svoju čar i draž, ima svoje prednosti i nedostatke. Možda, u ta vremena, buduća tehnologija sadašnjeg vremena bi olakšala život u mnogočemu, a možda, upravo taj nedostatak olakšica koje uživamo danas, budi u nama sjećanja i misao da se prije bolje i lakše živjelo, da su se ljudi više posjećivali, imali vremena za porodicu, prijatelje i komšije.

Čest prizor na ovakvim pijacama i stočnim sajmovima bila je harmonika koja je uveseljavala trgovce i mušterije. Posjećenost je bila velika jer je to bila jednina mogućnost seljaka i zanatlija da ponude na prodaju domaće proizvode, ručne radinosti i stoku.

Poznati cazinski sajam opjevan je i u pjesmama. Jedna od najpoznatijih, svakako, je numera “Hej Munira, đe ti je Muharem“.

Ostale fotografije pogledajte u našoj fotogaleriji ili u albumu na Facebook grupi Čajin potok.

VEZANA VIJEST: (FOTO) IMPRESIVNE FOTOGRAFIJE: Pogledajte kako je izgledao Cazin prije više od 100 godina

 

E.Topić/Cazin.NET

 


[Total: 0    Average: 0/5]

Click on a tab to select how you'd like to leave your comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.