INTERVJU ZA CAZIN.NET: Nermin mr. Ogrešević, kandidat za načelnika Cazina

INTERVJU ZA CAZIN.NET: Nermin mr. Ogrešević, kandidat za načelnika Cazina

Jedan od kandidata za načelnika općine Cazin na ovogodišnjim izborima je i magistar Nermin Ogrešević. Razgovarali smo s njim o njegovoj kandidaturi i planovima.
 

Cazin.NET: Predizborna kampanja za ovogodišnje Općinske izbore lagano ulazi u svoje finale. Kako ocjenjujete njen dosadašnji tok, jeste li zadovoljni?

Nermin mr. Ogrešević: Mi smo zemlja u kojoj se izbori, nažalost, prečesto održavaju, ali oni su uvijek i svojevrstan test naše demokratske zrelosti i test onog što smo u međuvremenu uradili. Gledajući na taj način, mogli bismo reći da je ova kampanja donijela i određene iskorake u svakom pogledu. Kada je A-SDA u pitanju, govorimo o konkretnim radnim rezultatima i ne bavimo se trivijalnim stvarima. Za nas je kampanja tek nešto aktivniji radni period u odnosu na ono što radimo mimo izbora pa je tako i provodimo, aktivno i radno.

Cazin.NET: Kandidat ste za načelnika općine Cazin, odnosno četvrti mandat na ovoj funkciji, što je zapravo evropski standard kada su u pitanju funkcije načelnika i gradonačelnika. Šta je Vaš osnovni pokretač i motiv kada je u pitanju ova dužnost?

Nermin mr. Ogrešević: Pripadam generaciji koja je ponijela i teret odbrane u agresiji na našu zemlju i teret izgradnje nakon prestanka rata i nošenja sa svim tranzicijskim promjenama. Naučio sam prihvatati izazove onako kako su se postavljali na životnom putu, bez odlaganja i što bolje odraditi svaki posao. Od onih sam što iznad svega cijene i vole svoje, svoju porodicu, kuću, grad i zemlju i dati doprinos u razvoju Cazina za mene je bila i životna i patriotska i vjerska i svaka druga dužnost. Ja ovdje živim, to je moj dom i meni se to podrazumijeva. I da nisam bio načelnik općine, sigurno bih na sve druge načine doprinosio razvoju Cazina.  

Cazin.NET: Javno Vas hvale vaši bivši profesori i iz srednje škole i sa Ekonomskog fakulteta u Tuzli. Čak ste bili i učenik generacije u cazinskoj gimnaziji, a ponijeli ste i brojna priznanja za najboljeg načelnika. Znači li to da volite pobjeđivati na svim poljima i očekujete li pobjedu na izborima?

Nermin mr. Ogrešević: Priznanja su samo potvrda da ste nešto učinili. Ne bih rekao da mi je bilo koje priznanje ikada donijelo neki poseban osjećaj sreće. Ono što jeste lijepo je zadovoljstvo koje osjetite kada vidite da je neki vaš rad i trud rezultirao dobrom, koje još puno kasnije koristi drugim ljudima. Izbori su  s druge strane i test i prihvatanje novih obaveza, tako da je na njima dobro pobijediti kako bi ste znali šta misle oni koji su najvažniji i koji o svemu odlučuju, a to su građani.

Cazin.NET: Šta je urađeno do sada i šta se planira dalje uraditi u vezi poslovnih zona?

Nermin mr. Ogrešević: Postojeći Zakon o eksproprijaciji nam nije omogućavao rješavanje niza imovinsko-pravnih odnosa na području Poslovne zone Ratkovac. Tek nakon što smo stekli dovoljnu političku moć i izborili se za usvajanje izmjena i dopuna ovog Zakona, stvoreni su uvjeti i mi smo već počeli sa isplatom sredstava vlasnicima parcela čime i počinje konkretna uspostava Poslovne zone Ratkovac. Kada je u pitanju Poslovna zona Slatinske bare, ovdje smo se izdvojili jedinstvenim primjerom u državi gdje je općina otkupila preostale kapacitete nekadašnjeg preduzeća Incel u stečaju, isplatila bivše radnike i stekla uvjete za razvoj Poslovne zone. Tu su nastavljena ulaganja u infrastrukturu i ova Poslovna zona sada je spremna da bude ponuđena domaćim i stranim investitorima.

Cazin.NET: Šta ste kao načelnik općine učinili za OŠ “Cazin I”?

Nermin mr. Ogrešević: Općina Cazin je, skupa s menadžmentom škole, još 2007. godine pokrenula inicijativu za izgradnju novog objekta OŠ “Cazin 1”. Cijelo ovo vrijeme smo jedini nivo vlasti koji se bavi ovim projektom, iako to uopće nije u našoj nadležnosti. Za izradu i reviziju projektne dokumentacije, Općina je do sada uložila oko 30.000 maraka, a izvršili smo i ustupanje 9.000 kvadratnih metara zemljišta (čija vrijednost je oko 2 miliona maraka), bez ikakve naknade za ovaj objekat. Ostvarili smo kontakte s Federalnim ministarstvom obrazovanja i organizacijom TIKA, a sve u cilju iznalaska financijskih sredstava za ovu školu. Također, ovaj projekat smo kandidirali kao prvi među prioritetima prilikom posjete člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića Cazinu prošle godine i zanimljivo je da se tek od tada ovim problem počinju baviti i druge političke opcije i konačno ga spominjati u svojim programima. Objekat OŠ “Cazin 1” neuslovan je već više od 20 godina i sasvim je logično da se mi kao lokalna zajednica itekako zalažemo da ova škola u centru grada dobije potpuno nov, funkcionalan i lijep objekat što prije.  

Cazin.NET: Smatrate li da ste svoje dvanaestogodišnje vođenje općine obavljali profesionalno i ima li nešto što biste sebi zamjerili?

Nermin mr. Ogrešević: Pa siguran sam da niti bih ja bio u trećem mandatu načelnik niti bi ste mi imali priliku postaviti ovakvo pitanje da sam svoj posao obavljao neprofesionalno. Jednostavno, ne bih ni bio tu. Mislim da je to logično.

Cazin.NET: Ukoliko dobijete četvrti mandat, po čemu će i hoće li biti drugačiji od prethodna tri?

Nermin mr. Ogrešević: Nermin mr. Ogrešević: Drugačiji će biti po novim projektima koji slijede. Ono što će ostati isto jeste dobro i kvalitetno upravljanje općinom Cazin. 

Cazin.NET: Poruka glasačima.

Nermin mr. Ogrešević: Izađite na izbore, to je jako važno. Nijedan građanin ne treba zanemariti mogućnost da učestvuje o odlučivanju i kreiranju svoje budućnosti. Kada je izbor u pitanju, opredjeljujte se razumom i zdravim rasuđivanjem. Svojim izborom odredit ćete da li želite da zajedno, kao i do sada, nastavimo izgradnju, ekonomski i svaki drugi napredak općine Cazin. Cazinjani znaju da smo do svakog našeg zajedničkog uspjeha došli na najteži način. Politička podmetanja, malverzacije, usporavanje projekata i izostanak svake podrške sa viših nivoa vlasti, obilježili su period iza nas. Ipak, smo uspjeli, jer nikada nismo odustajali i zato jer smo zajedno jači. Glasajte za naprednu, još uređeniju i ponosnu općinu, a sami će te procijeniti ko je može učiniti takvom. Mi vas ne potcjenjujemo, jer smo isti među jednakima odnosno dio svoga naroda.

Cazin.NET: Naš portal Vam zahvaljuje na odvojenom vremenu.

Nermin mr. Ogrešević: Hvala i vama.

 

(Cazin.NET)


[Total: 0    Average: 0/5]

Click on a tab to select how you'd like to leave your comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.