LJEPOTA I ZDRAVLJE: Svi recepti i koristi mandarine na jednom mjestu

LJEPOTA I ZDRAVLJE: Svi recepti i koristi mandarine na jednom mjestu

Mandarine mnogima predstavljaju mirisno, sočno i ukusno južno voće, koje rado konzumiraju kad god je prilika za to. Malo ko ih ne voli.

Sezona mandarina još uvijek traje i zato ćemo vam, iako smo o njima pisali nekoliko puta na portalu Cazin.NET, otkriti sve čari i bitne koristi mandarina za naše zdravlje i organizam, za koje možda niste znali.

Mogu smanjiti rizik od raka
Mandarine mogu smanjiti rizik od raka jetre. Naime, naučnici na Univerzitetu Kjoto otkrili su da ljudi koji imaju hronični virusni hepatitis mogu smanjiti rizik od razvoja raka jetre ako piju sok od svježe mandarine. U jednogodišnjoj studiji 30 učesnika koji su imali virusni hepatitis konzumiralo je napitak koji sadrži sok mandarine na dnevnoj bazi, te na koncu nisu imali nikakve znakove raka jetre. 

Dobar su izvor vitamina C
Mandarine vam mogu dati i do 80% potrebnog dnevnog unosa vitamina C. Vitamin C je višestruko koristan, na primjer u borbi sa slobodnim radikalima. To su molekule s neparnim brojem elektrona koje traže svoj par ‘krađom’ elektrona iz stabilnih slobodnih radikala. Ovo uzrokuje lančanu reakciju, tj prelaz stabilnih slobodnih radikala u nestabilne, što na kraju može dovesti do tjelesnog oštećenja, kao što su oštećenja proteina i oštećenja DNK. Antioksidansi pomažu spriječiti ovu lančanu reakciju i zaustaviti oštećenja, a to, između ostalog, jača i imunitet.

Utiču i na holesterol
Antioksidansi u mandarini mogu sniziti nivo ‘lošeg’ holesterola. To postižu boreći se protiv slobodnih radikala koji oksidiraju holesterol, pa se on lako nakuplja na zidovima arterija. Nakuplja li se holesterol, krv se usporeno kreće u arterijama, što može povećati rizik od visokog krvnog pritiska, moždanog udara, bolesti srca te oboljenja jetre.

Pomoći će da izgubite na težini
Mandarine su izvor dijetalnih vlakana, čak 3 g vlakana na 100 g. A redovno uzimanje vlakana pomaže da duže osjećate sitost. Djeca i odrasli trebaju uzimati oko 20 g vlakana dnevno. Međutim, možda ćete morati uzeti i više, zavisno o količini kalorija koje konzumirate. Na primjer, muškarci i tinejdžeri će možda morati pojesti oko 30-35 g vlakana dnevno. Jedući mandarine zadovoljit ćete ovu dnevnu potrebu s užitkom.

Kalorije u mandarinama
Pored toga što se sastoji od 85 % vode, koja podstiče metabolizam i detoksikaciju organizma, mandarina (jedan prosečan plod) ima svega 64 kalorije i ne više od 0,4 g masnoća, što je čini idealnom namirnicom za skidanje kilograma i mršavljenje, te je u sklopu mnogih popularnih dijeta: citrus dijeta, voćna dijeta 5 dana  i mnoge druge.

Vitamini u mandarinama
Svi znamo da treba konzumirati citruse kad počne da nas hvata prehlada, jer obiluju vitaminom C, snažnim antioksidansom veoma korisnim za čovjekovo zdravlje i jačanje imuniteta. Naučna istraživanja potvrdila su da je vitamin C naročito značajan za usporavanje razvoja raka debelog crijeva, ali i u slučaju upalnih stanja kao što su astma, osteoartritis ili reumatoidni artritis. Vjerovali ili ne, samo jedna mandarina zadovoljava čak 80% dnevnih potreba za C vitaminom. Osim ovog vrijednog nutrijenta, one sadrže i vitamine A i B, beta karoten, kalijum,kalcijum, cink i magnezijum. 

Mandarine smanjuju rizik od raka pluća
Mandarina je izvor karotenoida, betakriptoksantina koji znatno smanjuje rizik od raka pluća. Jedna naučna studija utvrdila je da je mandarina bogata kriptoksantinom te da njeno konzumiranje smanjuje rizik od pojave raka pluća kod pušača za 37%. Limonin iz ovog ploda još je jedan od niza fitonutrijenata koji se lako vare i oslobađaju u probavi, a pritom smanjuju rizik od kancera usne duplje i raka grla.

Smanjuje štetnost zračenja
Hesperidin, antioksidans iz citrusa, istražuje se kao prirodna, netoksična alternativa lijekovima koji štite organizam tokom terapije zračenjem. Jedna iranska studija utvrdila je da se štetnost radijacije smanjuje za 33%.

Eterično ulje mandarine za zdravlje
Eterično ulje mandarine ima antiseptičko dejstvo, uništava bakterije i sprječava upale. Pomaže u čišćenju organizma od toksina, naročito za čišćenje jetre, i podstiče apsorpciju kiseonika u organizmu. Koristi se u slučaju nesanice, stresa, napada kašlja i grčeva u mišićima. Dovoljno ga je utrljati u sljepoočnice odnosno u bolne tačke. Važno je napomenuti da ovaj preparat nije fototoksičan, pa se slobodno može nanositi na kožu prije izlaganja suncu.

Eterično ulje mandarine za njegu kože
Vitamin C, kojim obiluje mandarina, podstiče proizvodnju kolagena, koji ublažava bore nastale uslijed pretjeranog izlaganja suncu. Mandarina je nezaobilazan dio prirodnih maski za hidrataciju i čišćenje kože. Eterično ulje mandarine odličan je dodatak mješavinama koje sprječavaju nastanak strija za vrijeme trudnoće. Manje je poznato da se ovaj plod koristi za njegu masne kože, jer reguliše lučenje sebuma. Ulje mandarine revitalizuje kožu s proširenim i začepljenim porama.

KORA OD MANDARINE SE NE BACA
Ako ste u prilici da nabavite neprskane mandarine, onda obavezno sačuvajte koru, jer je i ona, kao i plod, prava riznica dragocijenih materija. Kora od mandarine se može isjeckati na kockice i osušiti, a kasnije je dodavati u kolače, čajeve, kompote, kupke.

(Zabranjeno preuzimanje teksta bez dozvole portala Cazin.NET)

(Cazin.NET)


[Total: 0    Average: 0/5]

Click on a tab to select how you'd like to leave your comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.