Reis Kavazović: Bošnjaci su dovedeni u podređen položaj

Reis Kavazović: Bošnjaci su dovedeni u podređen položaj

Redovna sjednica aktuelnog saziva Sabora Islamske zajednice (IZ) održana je danas pod predsjedavanjem predsjednika Hasana Čengića.

Uvodnim riječima prisutnim sabornicima obratio se reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović koji je u kratkim crtama podsjetio na aktivnosti Rijaseta i njegovih uprava u organa, javlja MINA.

– “IZ sa zabrinutošću prati zbivanja na Bliskom istoku. Tragedija sirijskog naroda vodi njegovom potpunom egzodusu. Nekoliko puta smo organizirali prikupljanje i slanje humanitarne pomoći narodu Sirije. Pomoć koju smo uputili premašila je cifru od pola miliona KM, a pokrenuli smo još jednu akciju koja je u toku. Preko Ureda za društvenu brigu pratit ćemo situaciju, uključivati se i slati pomoć. Ono što me naročito zabrinjava jeste stanje u našim džematima i zajednicama u RS-u”, rekao je Kavazović.

Naš narod je, istako je, na proteklim izborima politički doveden u podređen položaj.

– “Ovo nije trenutno pokazana slabost, već dugo zanemarivanje ozbiljne rasprave u našim politikama o tom dijelu naše zemlje i našeg naroda. Nikada nije ponuđeno sveobuhvatno rješenje, plan i program djelovanja na ekonomskom, socijalnom i kulturnom planu”, kazao je, između ostalog, reisu-l-ulema Kavazović.

Direktor Uprave za financijske poslove Zejnil Rebihić izložio je prijedlog budžeta Rijaseta, dok je i članovima Sabora plana rada Rijaseta za narednu godinu predstavio Ismail Smajlović, direktor Uprave za pravne i administrativne poslove, koje je Sabor jednoglasno usvojio.

Ovo već druga godina da Sabor budžet i plan rada Rijaseta za narednu godinu usvaja u tekućoj godini. Danas su također razmatrani i usvojeni budžet i plan rada Sabora za 2017. godinu.

Na prijedlog reisu-l-uleme Husein ef. Kavazovića, Sabor je potvrdio imenovanje Vahid ef. Fazlovića na mjesto muftije tuzlanskog za naredni mandatni period.

Sabor je danas također usvojio i Pravilnik o organizaciji i radu Gazi Husrev-begovog vakufa te Pravilnik o korištenju bajraka Islamske zajednice.

Današnjoj sjednici pored članova Sabora i reisu-l-uleme, prisustvovali su i zamjenik reisu-l-uleme Husejin ef. Smajić, muftije te direktori i rukovodioci uprava i organizacionih jedinica Rijaseta. 

(Izvor: Fena)


[Total: 0    Average: 0/5]

Click on a tab to select how you'd like to leave your comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.