Bužimljanin Sead Jusić imenovan za zamjenika ministrice odbrane BiH

Bužimljanin Sead Jusić imenovan za zamjenika ministrice odbrane BiH

Zastupnici u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštini BiH potvrdili su imenovanje Ismira Juska za ministra komunikacija i saobraćaja BiH i Seada Jusića za zamjenika ministrice odbrane BiH i to sa 26 glasova za, šest protiv i šest suzdržanih.

Zastupnik Asim Sarajlić iz SDA koji je predsjedavajući Komsije za pripremu izbora Vijeća ministara BiH kazao je da su članovi komisije iskoristili pravo i pozvali Juska i Jusića na sjednici da odgovaraju na pitanja.

Maja Gasal-Vražalica iz DF-a podsjetila je kako su zastupnici SBB-a u državnom parlamentu ranije upozoravali DF da ne poštuje Zakon o ravnopravnosti spolova jer su oba njihova funkcionera u Vijeću ministara BiH, a koji su naknadno smijenjen, bili muškog spola.

Ona je dodala da je kandidovanje dva muškarca za funkcije u izvršnoj vlasti očit dokaz da se SBB služi populizmom i koristi Zakon o ravnopravnosti spolova samo kada njima odgovara.

Sa Gasal-Vražalicom se složio zastupnik SDA Senad Šepić koji je kazao kako je važno bit principijelan i kako se nada da će iz današnjih primjera izvući pouke svi. On je dodao da će podržati imenovanje ministra i zamjenika ministrice.

Salko Sokolović iz SDA kritikovao je način imenovanja ističući kako zastupnici nisu imali priliku vidjeti ni biografije kandidata.

Za riječ se javio i Sadik Ahmetović (SDA) koji je kazao kako mu je drago što SBB nije predložio za ministra Bakira Dautbašića ističući kako Dautbašiću pola Kluba SDA ne bi dalo podršku.

Jusku i Jusiću čestitao je i Željko Komšić koji je ipak kazao kako on neće glasati za njihovo imenovanje iz razloga što je DF opoziciona stranka.

Podsjećamo, koalicija SDA, HDZ-a BiH i Saveza za promjenu sa DF-om definitivno je prekinuta u decembru nakon smjene kadrova DF-a u Vijeću ministara BiH.

Nakon što je formirana nova parlamentarna većina ulaskom SBB-a u koaliciju sa SDA, HDZ-om BiH i Savezom za promjene, SBB je prvobitno predložio Bakira Dautbašića, protiv kojeg se na Sudu BiH vodi postupak u predmetu protiv predsjednika SBB-a Fahrudina Radončića, za ministra komunikacija i saobraćaja BiH.

Dautbašić je 19. aprila ove godine Predsjedništvo stranke obavijestio da u najboljoj namjeri pravljenja što bolje političke atmosfere u BiH, odustaje od ponuđene pozicije ministra u Vijeću ministara nakon čega je SBB na ovu poziciju predložio do jučer aktuelnog ministra unutrašnjih poslova u Kantonu Sarajevo Ismira Juska.

Izvor: klix.ba

 


[Total: 0    Average: 0/5]

Click on a tab to select how you'd like to leave your comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.