SHL MIJENJA ŽIVOTE MLADIH: Intervju za Cazin.NET sa Arijanom Rekić, mladom aktivisticom iz Cazina

SHL MIJENJA ŽIVOTE MLADIH: Intervju za Cazin.NET sa Arijanom Rekić, mladom aktivisticom iz Cazina

“SHL cijeni trud i rad svojih aktivista. SHL je stvarno priča koja mijenja živote mladih ljudi. Daje nam priliku da učimo, napredujemo, upoznajemo vršnjake širom BiH, ali nam prije svega daje nešto za čime naše mlade generacije vape. Vjeru u bolje sutra i vjeru u naše ideje i budućnost” , kaže Lejla Hadžić, 18-godišnja aktivistica iz Cazina.

Pored Lejle, naše sugrađanke koja je bila član Upravnog odbora Asocijacije srednjoškolaca u BiH, Cazin ima i Arijanu o kojoj smo pisali prije skoro godinu dana.

Arijana Rekić je učenica trećeg razreda JU “Gimnazija” Cazin, predstavnica Krajine u timu multiplikatora Fonda za omladinski angažman. Sa njom smo ponovo nedavno razgovarali o Fondu za omladinski angažman, Fondaciji Schüler Helfen Leben, njenom radu kao SHL multiplikator i prilikama za mlade.
 

                                                                                        (Razgovarala: Amila Rekić/Cazin.NET)

Cazin.NET: Šta nam možeš reći o Fondaciji Schüler Helfen Leben (SHL)?

Rekić: Omladinska fondacija Schüler Helfen Leben (SHL) usmjerena je na stvaranje uvjeta za uspješnu budućnost mladih u Bosni i Hercegovini, kroz razvijanje kapaciteta mladih kako bi postali društveno angažirani i aktivno uključeni u donošenje odluka u svojim zajednicama.

Priča o SHL-u započinje 1993. godine akcijom pomoći njemačkih srednjoškolaca za svoje vršnjake u Bosni i Hercegovini. Od skromnih početaka kao humanitarna organizacija SHL izrasta u omladinsku fondaciju s fokusiranim programskim djelovanjem u nekoliko područja.  

Cazin.NET: Kako djeluje Fond omladinskog angažmana (FOA)?

Rekić: Fondacija SHL kroz Fonda omladinskog angažmana (FOA) nudi financijsku i mentorsku podršku mladima da svoje ideje pretvore u stvarnost. Kroz omladinski angažman mladi diljem Bosne i Hercegovine vode omladinske kampove i sastanke, regrutiraju volontere, prikupljaju novac u humanitarne svrhe, organiziraju sportske i kulturne događaje, savjetuju i daju podršku svojim vršnjacima, te pokazuju da su ključni resurs svojih zajednica.

Projektne ideje pristigle na FOA ocjenjuju SHL multiplikatori – komisija sastavljena od studenata i srednjoškolaca iz svih dijelova Bosne i Hercegovine, koji ujedno služe i kao mentori i podrška tijekom organizacije podržanih aktivnosti.

Cazin.NET: Kako si se ti povezala sa SHL-om i čime se trenutno baviš?

Rekić: Za SHL sam čula kroz volonterski rad u Asocijaciji srednjoškolaca u Bosni i Hercegovini, a prvi susret sam imala 2015. godine na Stand Up seminaru u Banjoj Luci. U oktobru iste godine sam kroz Move On seminar, održan u Sarajevu, dobila financijsku podršku za realizaciju projekta “Sličnosti kroz različitosti” – upravo kroz Fond omladinskog angažmana. Trenutno obavljam funkciju SHL multiplikatora tj. člana komisije za ocjenjivanje pristiglih projekata.

Cazin.NET: Ko se može prijaviti za sredstva Fonda za omladinski angažman?

Rekić: Za sredstva, odnosno financijsku i mentorsku pomoć pri realizaciji projektne ideje, se mogu prijaviti nevladine/omladinske organizacije, neformalne grupe i pojedinci. Prednost imaju mladi koji dolaze iz manjih sredina Bosne i Hercegovine te oni koji nisu imali iskustva u omladinskom angažmanu.

Cazin.NET: Do kada se može prijaviti, na koji način i koliko može iznositi budžet projektnog prijedloga?

Rekić: Tim multiplikatora projekte ocjenjuje na mjesečnom nivou kroz cijelu godinu, tako da rok za dostavu ne postoji. Prijaviti se može putem formulara koji se nalazina web stranici www.shl.ba za sredstva u iznosu do 4000 KM.

Cazin.NET: Da li je Fondacija SHL kroz FOA podržala neki projekt iz Cazina u prošlosti?

Rekić: Da, tri godine za redom FOA podržava projekt “Krajiško ljeto” lokalnog tima Cazin Asocijacije srednjoškolaca u Bosni i Hercegovini. Podržan je i projekt “Sličnosti kroz različitosti”, koji sam već spomenula.

Cazin.NET: Šta nam možeš reći o tvom radu kao multiplikator SHL-a i koja je tvoja poruka mladima iz Cazina?

Rekić: Mnogo sam zahvalna SHL-u na pruženoj prilici da radim i učim kroz multiplikatorstvo, i upoznam veliki broj ljudi. Bila mi je čast da kroz ovu godinu pružam podršku mladim ljudima u ostvarenju svojih ciljeva i realizaciji svojih ideja. Pružila sam istu podršku koja je meni pružena od članova SHL tima i široke mreže SHL trenera i aktivista.

Mladima iz Cazina, a i cijele Bosne i Hercegovine, preporučujem da ukoliko imaju ideju apliciraju na Fond omladinskog angažmana. Na web stranici SHL-a mogu pronaći više informacija o radu Fondacije te saznati i o brojnim drugim prilikama koje ona nudi mladima kao što su seminari, razmjene mladih, edukacijski programi…

Arijani želimo aktivnu budućnost, a Cazinu mnogo aktivista kakve su Lejla i Arijana. Cazin.NET vas podržava i prati!

(Cazin.NET)

 


[Total: 0    Average: 0/5]

Click on a tab to select how you'd like to leave your comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.