Šuhret Fazlić: "Grad Bihać je dužan 50 miliona KM, krediti tek stižu na naplatu"

Šuhret Fazlić: "Grad Bihać je dužan 50 miliona KM, krediti tek stižu na naplatu"

“Svim građanima grada Bihaća i pravnim subjektima mora biti jasno da je Grad Bihać dužan blizu 50 miliona KM po raznim osnovama”, izjavio je gradonačelnik ovog grada Šuhret Fazlić.

On je istakao da je posljednja plata koja je isplaćena u organima uprave i javnim ustanovama bila za august ove godine te da su neke od javnih ustanova čak pod blokadom Poreske uprave FBiH.

“Neracionalno trošenje javnih sredstava dovelo nas je u stanje u kojem se sada nalazimo, ali mi ćemo omogućiti da sve osnovne aktivnosti u gradu, poput javne rasvjete ili zimskog održavanja, funkcionišu”, kazao je Fazlić.

On je napomenuo da je Gradska uprava u proteklom periodu, umjesto da bude u funkciji privrede, gušila i privredu i privrednike tako što je ugovarala i stvarala ogromne obaveze kod dobavljača, koje nakon toga nisu izmirivane pa su mnoge firme došle u problem krivicom gradskih vlasti.

“Jedan od takvih primjera je slučaj sa prevoznicima, gdje je napravljena odluka o plaćanju prijevoza za sve učenike, ne uzimajući u obzir da li je Grad u mogućnosti to finansirati”, naveo je Fazlić.

On se osvrnuo i na dnevni red sutrašnje sjednice Gradskog vijeća Bihaća, a posebno na tačku o Prijedlogu Odluke o kratkoročnom zaduživanju Grada Bihaća za 2017. godinu. 

Objasnio je da se tu ne radi o dodatnom zaduženju, već o kratkoročnom revolving kreditu koji je u funkciji još od 2013. godine, a koji je po logici stvari s novom godinom trebao biti vraćen, no nije i iz tog razloga mora biti produžen. Napomenuo je da je taj kredit potreban da bi grad funkcionisao i da ne predstavlja veliko opterećenje za budžet. 

“Najveći problem Grada Bihaća je kredit od 13 miliona maraka koji je nastao mnogo godina ranije sa grejs periodom. Tek naredne godine u mjesecu februaru taj kredit stiže na naplatu sa blizu 50 hiljada KM mjesečno”, istakao je Fazlić.

On je najavio da Gradska uprava neće biti u mogućnosti donijeti budžet za narednu godinu do kraja ove godine, nego da će se vjerovatno ići sa odlukom o privremenom finansiranju, kako bi se ostvario prostor da se dobije bolji uvid u nastale obaveze i kako bi se stvorile pretpostavke za donošenje realnog budžeta.

 

IZVOR: Klix.ba


[Total: 0    Average: 0/5]

Click on a tab to select how you'd like to leave your comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.