POSJETA SARAJEVU

BAŠNJACI SE RADUJU: Pogledajt ešta je Erdogan rekao o Bosni uoči posjete Sarajevu…

Autor BAŠNJACI SE RADUJU: Pogledajt ešta je Erdogan rekao o Bosni uoči posjete Sarajevu… komentari
BAŠNJACI SE RADUJU: Pogledajt ešta je Erdogan rekao o Bosni uoči posjete Sarajevu…

 „Mi smo vezani za bosanskohercegovački narod neraskidivo, srcem i dušom. Neka znaju da će zanimanje Turske za BiH, naša povezanost i podrška bez uzmicanja biti nastavljena i u budućnosti. Kao i do sada, u svim iskušenjima i ispitima koje morate prebroditi, i u dobrim i u lošim vremenima Turska će uvijek biti uz vas. Turska je prijatelj Bosne i Hercegovine i to će i ostati“, rekao je Erdogan...


Turska je prijatelj Bosne i Hercegovine i to će i ostati, poručio je u intervjuu za sarajevski sedmični magazin "Stav" predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan uoči posjete Sarajevu planirane za 20. maj, prenosi Anadolu Agency (AA).

Govoreći o političkim, ali i ekonomskim odnosima dvije zemlje, Erdogan je naglasio da „trenutno, oko 50 turskih kompanija posluje u BiH. Ukupna vrijednost njihovih investicija u Bosni i Hercegovini iznosi 145 miliona dolara. Svakako da ove brojke ne vidimo kao dovoljne. Naše kompanije trebaju biti aktivnije. Turska je zainteresirana za nove investicijske projekte u BiH kao što su gradnja autoceste, luke, aerodroma, sektor obnovljivih izvora energije, poljoprivrede i turizma“.

Erdogan je govorio i o odnosima dvije zemlje, koje je ocijenio bratskim, kao i o tokovima buduće saradnje između Republike Turske i BiH.

„Mi smo vezani za bosanskohercegovački narod neraskidivo, srcem i dušom. Neka znaju da će zanimanje Turske za BiH, naša povezanost i podrška bez uzmicanja biti nastavljena i u budućnosti. Kao i do sada, u svim iskušenjima i ispitima koje morate prebroditi, i u dobrim i u lošim vremenima, Turska će uvijek biti uz vas. Turska je prijatelj Bosne i Hercegovine i to će i ostati“, rekao je Erdogan.

Erdogan je govorio i o svom odnosu s prvim predsjednikom Predsjedništva BiH Alijom Izetbegovićem, ističući da je „rahmetli Alija važna ličnost naše civilizacije“.

„Osvojio je posebna mjesta u svačijem srcu pomoću svog uspravnog i dostojanstvenog držanja u najtežim vremenima za njegovu zemlju te njegove borbe i liderstva. Čast mi je da sam ga lično poznavao“, rekao je turski predsjednik.

Erdogan je rekao da Turska u Bosni i Hercegovini podržava "politiku u kojoj ne pravimo etničku razliku, politiku koja prihvata svakoga."

„Turska u Bosni i Hercegovini podržava politiku u kojoj ne pravimo etničku razliku, politiku koja prihvata svakoga. Bio Bošnjak, Srbin ili Hrvat, ko god dijeli ovo razmišljanje uvijek smo bili u bliskom dijalogu. Veoma smo zadovoljni što je 24. aprila, na obilježavanju 100. godišnjice bitke u Canakkaleu, Bosnu i Hercegovinu predstavljao predsjedavajući Predsjedništva Mladen Ivanić", dodao je.

Na pitanje o tvrdnjama pojedinaca da "Turska politika naginje neoosmanizmu", predsjednik Republike Turske je rekao da ne zna o kojim je pojedincima riječ ili šta oni podrazumijevaju pod neoosmanizmom.

„Historijska je činjenica da je Turska nasljednik Osmanskog carstva. Ali, mi nismo imali pojam ili težnju kao što je neoosmanizam. Ne možemo poreći da zajedno s Bosnom i Hercegovinom, s narodima regiona, imamo historijske, kulturne i ljudske veze. To je činjenica“, rekao je Erdogan.

Posjeta turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana Bosni i Hercegovini planirana je za 20. maj, kada će se sastati sa zvaničnicima novoformirane Vlade. Također, za vrijeme njegove posjete očekuje se i potpisivanje niza sporazuma između Turske i BiH.

a.a

Ocjeni članak
0 (0 glasova)

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnicki racun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i ukljuci se u raspravu.

Cazin - Registriraj se


Komentari  • bice bice
    bice bice
    samo prijatelj,u ovoj krizi to je nista u danasnje vreme braca rodjena nisu toliko dobri prijatelji kamoli dvije drzave

Marketing

Anketa: Preferirate li kupovinu domaćih bh. proizvoda?