SVIJET

Čavušoglu: Assadov režim pruža zračnu podršku ISIL-u

Autor Čavušoglu: Assadov režim pruža zračnu podršku ISIL-u komentari
Čavušoglu: Assadov režim pruža zračnu podršku ISIL-u

Sirijski režim je otvoreno pružio zračnu podršku ISIS-u, izjavio je turski ministar vanjskih poslova u utorak.

Ministar Mevlut Čavušoglu je iznio ove komentare na sastanku šefova diplomatija zemalja članica međunarodne koalicije za borbu protiv ISIS-a, održanom u Parizu.

“Uvijek smo govorili da režim (Bešara el-Assada) i ISIS sarađuju. Odnedavno to jasno viđamo. Glasnogovornica američkog State Departmenta je takođe govorila o tome, jučer,” rekao je Čavušoglu.

Glasnogovornica Marie Harf je u ponedjeljak kazala da postoje izvještaji koji indiciraju da je “režim izvodio zračne udare kako bi podržao napredovanje ISIS-a na Haleb i pomogao ekstremistima u napadima na sirijski narod.”

“Režim je u srži svih problema. Na koji način da to zaustavimo?” upitao je Čavušoglu.

Dodao je da sam program “Opremi i obuči” usmjeren ka sirijskim opozicionim snagama nije dovoljan. Ipak, nije imao dodatnih prijedloga. “Ne možemo u potpunosti riješiti probleme u Siriji samo kroz program ‘Opremi i obuči’. Mora postojati neki vid podrške.”

Turska i SAD su potpisale sporazum o obučavanju i opremanju sirijske opozicije, u okviru borbe protiv ISIS-a.

Ministar Čavušoglu je najavio da će uskoro sličan program početi u Saudijskoj Arabiji, Kataru i Jordanu.

Sirija je u grču građanskog rata već nekoliko godina. U sukobima je ubijeno više od 220 hiljada ljudi, uključujući i više od 10 hiljada djece, podaci su Ujedinjenih nacija.

(TRT)

Ocjeni članak
0 (0 glasova)

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnicki racun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i ukljuci se u raspravu.

Cazin - Registriraj se


KomentariMarketing

Anketa: Preferirate li kupovinu domaćih bh. proizvoda?