IRFAN SAMARDŽIĆ: Istinskom reformom do budžetske stabilnosti

Autor IRFAN SAMARDŽIĆ: Istinskom reformom do budžetske stabilnosti komentari

[caption id="attachment_25049" align="alignleft" width="300" caption="Samardžić Irfan"][/caption]

Ministarstvo financija USK-a okončalo je radnu verziju Rebalansa budžeta USK-a za 2010. godinu, koji sada čeka konačni stav Vlade F BiH vezan za realizaciju kreditnog aranžmana naše zemlje sa MMF-om. Prema riječima Irfana Samrdžića ministra financija USK-a, rebalansom bi kantonalni budžet iznosio 186 miliona KM, uz pretpostavku da se u ovaj iznos ukalkulišu sredstva iz tranše MMF-a u iznosu od oko šest miliona KM. - Ministarstvo je pripremilo rebalans budžeta koji bi trebao biti za 10 miliona KM manji od usvojenog budžeta u aprilu ove godine. Međutim, nejasna je situacija  sa tranšom od 45 miliona KM koje trebaju biti raspoređene kantonima i od kojih bi linearno naš kanton trebao dobiti oko šest miliona KM. Upravo zbog toga ne idemo prema Vladi i Skupštini sa prijedlogom rebalansa, jer ne znamo hoće li iznos biti 186 ili 180 miliona KM - kaže  ministar Samardžić. Osvrćući se na projekcije kantonalnog budžeta za 2011. godinu i mjere koje bi trebalo poduzeti ukoliko se želi stabilizirati budžet, ministar Samardžić ističe da nova vlast treba imati više sluha za prijedloge i sugestije koje dolaze iz Ministarstva financija, koje je i pored svih nedaća uspjelo dobrom fiskalnom politikom osigurati likvidnost Budžeta USK-a. -Ukoliko želimo imati stabilan budžet u 2011. godini potrebno je prvo postojeće zakonske propise i akte koje stvaraju obaveze u budžetu izmjeniti i prilagoditi budžetskim mogućnostima, ali ćemo imati situaciju da se ne ide u realizaciju projekata za koje nemamo financijsko pokriće - kaže ministar Samardžić. Drugu mjeru za stabilizaciju budžeta Samardžić vidi u povećanju prihoda kroz izmjene Zakona o taksama i bolju naplatu koncesija, te ostalih propisa koji omogućuju veće prihode budžeta. Tek onda, stvaraju se pretpostavke  da se sredstva iz budžeta usmjere u razvoj Kantona, kroz poticaje i subvencije privredi i poljoprivredi.

Moramo napraviti odlučne poteze ukoliko želimo stabilan budžet.

Nažalost, prošli saziv Skupštine USK-a usvojio je Budžet USK-a ne uvažavajući prijedlog budžeta kojeg  je pripremilo Ministarstvo financija, a nije usvojen ni Zakon o uštedama kojeg smo uputili u skupštinsku proceduru početkom januara 2010.godine. Također, imali smo situaciju da se stvaraju obaveze u pojedinim ministarstvima, a da za to nema sredstava, na temelju iskazanog deficita budžeta za 2010. godinu koji se planirao pokriti sredstvima MMF-a (15 miliona KM), - kaže Samardžić. Novi problemi Novi zakon o platama budžetskih  korisnika kako stvari stoje zadat će nove probleme kantonima u FBiH, budući da za njegovu primjenu svim kantonima nedostaje oko 200 miliona KM. Prošlosedmična odluka Vlade FBiH kojom je utvrđena akontativna osnovica od 330 KM za isplatu novebarskih plata korisnicima federalnog budžeta, rezultirat će povećanjem primanja Budžeta F BiH od 100 do 700 KM. S druge strane kantoni zbog nedostatka novca nisu u mogućnosti svoje usvojene zakone uskladiti sa federalnim, a to su bili u obavezi do kraja novembra. Tako bi za isplatu po novom zakonu u budžetu USK-a trebalo dodatnih skoro 47 miliona KM godišnje, a naš Kanton  za razliku od Federacije iz budžeta osigurava sredstva za plate u prosvjeti i zdravstvu. Stoga u ministarstvu ističu da je neophodno izmjeniti postojeće zakonske propise koji opterećuju financijski budžet, kako bi kanton bio u mogućnosti da ispoštuje predloženi Zakon o platama. -Za primjenu novih zakonskih propisa i kolektivnih ugovora kantonalni budžet bio bi optrećen za dodatnih oko 52 miliona KM. To su ogromna sredstva i upravo zbog ovakve situacije neophodno  je izvršiti istinske reforme, ako želimo stabilnost  budžeta USK-a u 2011. godini, - dodaje ministar Samardžić.

Izvor informacije: Krajina

Ocjeni članak
0 (0 glasova)

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnicki racun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i ukljuci se u raspravu.

Cazin - Registriraj se
Marketing

Anketa: Preferirate li kupovinu domaćih bh. proizvoda?