Kantonalni sud u Bihaću: Svjedočili bivši pripadnici vojske RS-a

Autor Kantonalni sud u Bihaću: Svjedočili bivši pripadnici vojske RS-a komentari

- Iskaze pred sudskim vijećem Kantonalnog suda u Bihaću u predmetu protiv petorice bivših vojnih policajaca Petog korpusa A R BiH, dali su svjedoci Luka Kajtez, Milan Gvozdenović, Perica Čerkez i Slavko Ančić

BIHAĆ, 1. novembra - Pred Kantonalnim sudom u Bihaću nastavljeno je suđenje petorici bivših pripadnika Armije RBiH, Huseinu Begiću, Safetu Kovačeviću, Muhamedu Anadolcu, Abidu Ljubijankiću i Sabahudinu Hafuriću, koji su optuženi za premlaćivanje i psihičko maltretiranje pripadnika Vojske Republike Srpske 11. marta  1995. godine, tokom provođenja iz Cazina i Bihaća do mjesta razmjene zarobljenika u Ličkom Petrovom Selu.

Svoje iskaze danas su dala četvorica zarobljenika, bivših  pripadnika Vojske Republike Srpske koji su toga dana razmijenjeni.

Iskaze pred  sudskim vijećem Kantonalnog suda u Bihaću u predmetu protiv petorice  bivših vojnih policajaca  Petog korpusa,  dali  su svjedoci  Luka Kajtez, Milan Gvozdenović, Perica Čerkez, i Slavko Ančić. Svi oni su bili pripadnici Vojske RS, koji su toko rata bili zarobljeni i razmijenjeni 11. marta 1995. godine. Opisujući dešavanje u autobusu tokom provođenja iz Cazina i Bihaća do Ličkog Petrovog Sela, gdje se vršila razmjena zarobljenika,  svjedoci  su istakli da su toga dana pretrpjeli maltretiranja i batinjanja od strane uniformisanih lica koja su ih provodila do mjesta razmjene. Na pitanje branilaca optuženih da li prepoznaju optužene, svjedoci su rekli da ne poznaju i da ne znaju ko ih je tukao za vrijeme provođenja, jer su imali zavezane trake preko očiju. Sudsko vijeće i branioce optuženih je zanimalo da li su zarobljeni pripadnici Vojske RS-a, koji su danas svjedočili,  čuli u autobusu naredbe određenih lica,  koji su naređivali  da se zarobljeni tuku i maltretiraju. Svjedoci su potvrdili da nisu čuli da je bilo ko izdavao takve naredbe, ali da su tučeni u predjelu nogu i leđa, navjerovatnije palicama. Pretres u ovom predmetu nastavlja se 15. novembra, kada će svoje iskaze dati četvorica svjedoka tužilaštva.

rtvusk.ba

Ocjeni članak
0 (0 glasova)

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnicki racun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i ukljuci se u raspravu.

Cazin - Registriraj se
Marketing

Anketa: Preferirate li kupovinu domaćih bh. proizvoda?