SARAJEVO

MUP dnevno primi više od 400 zahtjeva za pasoš

Autor MUP dnevno primi više od 400 zahtjeva za pasoš komentari
MUP dnevno primi više od 400 zahtjeva za pasoš

Dolaskom ljeta i godišnjih odmora sve više građana predaje zahtjeve za izdavanje pasoša kako bi mogli putovati izvan granica naše zemlje. Zbog toga su i velike gužve na šalterima Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo.

 Očekivan porast

Kako je kazala direktorica Uprave administracije i podrške MUP-a Sanja Petrović, broj zahtjeva je od januara ove godine, u odnosu na 2014., rastao za hiljadu mjesečno.

- Samo u aprilu smo primili 7.302, a u maju smo dnevno imali, u prosjeku, 426 zahtjeva. U prva četiri mjeseca izdali smo 19.000 novih biometrijskih pasoša - rekla je Petrović.

Petrović: Olakšavajuća okolnost

Prema njenim riječima, najveće gužve su u julu, a očekuju da će ove godine biti i veće. U tom periodu očekuju skoro 10.000 zahtjeva.

Deset godina

- Olakšavajuća okolnost je što ih građani mogu predati tamo gdje se izdaju i lične karte. Na izdavanje se čeka 30 dana, jer se pasoši iz cijele BiH štampaju u Banjoj Luci. Cijena pasoša je 50 KM i važe deset godina - dodala je Petrović.

avaz

Ocjeni članak
0 (0 glasova)

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnicki racun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i ukljuci se u raspravu.

Cazin - Registriraj se


KomentariMarketing

Anketa: Preferirate li kupovinu domaćih bh. proizvoda?