KOLONIJA RASPOLAŽE SA OKO 150 SKULPTURA

UKLJUČIVANJE U MAPU TURISTIČKE PONUDE: Organizatori i pokrovitelji obišli učesnike Kolonije skulptora Ostrožac

Autor UKLJUČIVANJE U MAPU TURISTIČKE PONUDE: Organizatori i pokrovitelji obišli učesnike Kolonije skulptora Ostrožac komentari
UKLJUČIVANJE U MAPU TURISTIČKE PONUDE: Organizatori i pokrovitelji obišli učesnike Kolonije skulptora Ostrožac

U pratnji direktora JU „Kulturni centar“ Cazin, Emira Šarića, predstavnici općine Cazin, kao pokrovitelj manifestacije, jutros su obišli lokalitet Starog grada Ostrožac. Tom prilikom su razgovarali sa učesnicima Kolonije, studentima, ali i njihovim mentorom o uslovima rada, idejama koje razvijaju u autohtonom kamenu bihacitu, o budućim modelima saradnje i povećavanju kapaciteta ove jedinstvene manifestacije.

Prisutnim medijima su o Koloniji govorili i njeni tradicionalni učesnici koji rade skulpture u terakoti tokom druge faze koja se obično odvija u mjesecu augustu, umjetnici Ismet Kasumović i Nurija Ljubijankić.

U ime načelnika općine Cazin obratio i njegov savjetnik, Jusuf Bajraktarević, ističući kako je Općina spremna pomoći rad ove manifestacije i njeno uključivanje u mapu turističke ponude ovog kraja.

„Ovogodišnja Kolonija je 48. po redu i uskoro se približava jubilej ove uspješne priče kulturno-historijskog naslijeđa naše općine i kantona. Zbog toga apelujemo na sve nadležne institucije da pronađu način da se ovoj manifestaciji pomogne u prevazilaženju tekućih problema i prepreka na koje nailazi u samoj organizaciji. Svakako se nadamo da će saradnja sa Akademijom likovnih umjetnosti iz Sarajeva biti proširena i kroz saradnju sa drugim akademija širom naše regije. Također vjerujemo da će u skladu sa finansijskom konstrukcijom projekta biti moguće dovesti veći broj skulptora koji će obogatiti fundus skulptura u kamenu bihacitu. Trenutno ova Kolonija raspolaže sa oko 150 skulptura izrađenih u autohtonom kamenu bihacitu i sa oko 250 skulptura urađenih u terakoti“, istakao je direktor Šarić.


kccazin.com/Cazin.NET

Ocjeni članak
0 (0 glasova)

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnicki racun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i ukljuci se u raspravu.

Cazin - Registriraj se


KomentariMarketing

Anketa: Preferirate li kupovinu domaćih bh. proizvoda?