Poziv građanima na obilježavanje Dana sjećanja na žrtve „Cazinske bune“ i promociju romana „Omaha“

Autor Poziv građanima na obilježavanje Dana sjećanja na žrtve „Cazinske bune“ i promociju romana „Omaha“ komentari
Poziv građanima na obilježavanje Dana sjećanja na žrtve „Cazinske bune“ i promociju romana „Omaha“

  Od maja 2007.godine, kada je u Cazinu pokrenuta inicijativa nazvana „Cazinska buna- Neispričana priča“, traju aktivnosti na rasvjetljavanju i objektivnom sagledavanju ovog događaja koji se zbio 1950.godine, a koji je decenijama bio obavijen velom tajni i zbog kojeg je narod ovog dijela BiH predugo nosio stigmu krivice i dugo trpio nepravedan odnos bivše države.

  U proteklih osam godina promovirano je prvo izdanje knjige „Cazinska buna 1950.“ autorice dr. Vere Kržišnik Bulić, štampano osamnaest godina ranije, a potom i drugo izdanje ovog djela s podnaslovom „Od istine ka pravdi“. Zatim, je donesena Rezolucija o osudi državnog zločina nad civilnim stanovništvom  na nivou općine i kantona, uspostavljen zvanični Dan sjećanja na žrtve, a promovirana je i knjiga mr. Ahmeta Čovića „Izmišljeni neprijatelj“.

  I ove godine u općini Cazin će biti obilježen 6.maj- Dan sjećanja na žrtve „Cazinske bune“. Tim povodom, biće promovirano drugo izdanje romana „Omaha 1950“, autora Dževada Sabljakovića. Jedan od najboljih novinara na prostoru bivše države napisao je roman „Omaha 1950“ još početkom osamdesetih godina i ovo je praktično, prvo književno djelo u kojem je dotaknut teški događaj koji je  ostavio ogroman trag na narodu Cazinske krajine.  Nakon što je prvo izdanje postalo prava rijetkost u bibliotekama i privatnim zbirkama, uz pomoć općine Cazin, ove je godine štampano drugo izdanje romana „Omaha 1950.“. Promocija romana i skup u povodu Dana sjećanja na žrtve „Cazinske bune“ održaće se u srijedu, 6.maja 2015.g., u sali Kulturnog centra u Cazinu s početkom u 19 sati.

  Uz autora Dževada Sabljakovića, te promotore prof. dr. Envera Kazaza i prof. Bahrudina Beširevića, skupu će prisustvovati i prof. dr. Vera Kržišnik Bukić, autorica knjige „Cazinska buna 1950.“, kao i mr. Ahmet Čović, autor knjige „Izmišljeni neprijatelj“.

  Na ovaj događaj pozvani su svi građani općine Cazin i Unsko- sanskog kantona, svi stradalnici i potomci žrtava, kao i mladi koji su zainteresirani saznati više o događaju koji se stalno spominje, a o kojem se još uvijek premalo zna.

cazin.NET

Ocjeni članak
0 (0 glasova)

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnicki racun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i ukljuci se u raspravu.

Cazin - Registriraj se


KomentariMarketing

Anketa: Preferirate li kupovinu domaćih bh. proizvoda?