Najmoćnija teroristička organizacija na svijetu

RASTRGANI NA DJELIĆE Zloglasna Al-Qaida na koljenima zbog ISIL-a

Autor RASTRGANI NA DJELIĆE Zloglasna Al-Qaida na koljenima zbog ISIL-a komentari
RASTRGANI NA DJELIĆE Zloglasna Al-Qaida na koljenima zbog ISIL-a

Zloglasna Al-Kaida, najmoćnija teroristička organizacija na svijetu, danas je rastrgana na djeliće, do čega ju je doveo snažan uzlet druge terorističke skupine Islamske države, piše Guardian.

Naime, Al-Kaida je samo sjena nekada moćne skupine koju je predvodio Osama bin Laden te je ostala bez sredstava finansiranja i novih regruta jer su se svi poštovatelji džihadizma i militantnog islamizma okrenuli daleko aktivnijem ISIL-u koji je prije godinu dana proglasio Halifat te osvaja nova područja Iraka i Sirije.

Jordanski propovjednik Abu Qatada i duhovni vođa Abu Muhammad al-Maqdisi, inače visokopozicionirani članovi Al-Kaide, kazali su kako je njihova grupa ozbiljno pogođena uzletom Islamske države.

- Al-Kaida više nema organizacijsku strukturu jer je naš vođa Ayman al-Zawahiri odsječen od svojih komandanata na terenu, a jedino što grupu još drži je lojalnost - kazao je al-Maqdisi.

IBT prenosi izjavu Qatada da Islamska država dobiva rat protiv Al-Kaide, i onaj na zemlji i onaj u medijima.

(avaz.ba)

Ocjeni članak
0 (0 glasova)

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnicki racun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i ukljuci se u raspravu.

Cazin - Registriraj se


KomentariMarketing

Anketa: Preferirate li kupovinu domaćih bh. proizvoda?