Sarajevo: Manifestacija "Dani o Allahovom poslaniku-Selam, ja Resulallah" od 3. do 31. januara

Autor Sarajevo: Manifestacija "Dani o Allahovom poslaniku-Selam, ja Resulallah" od 3. do 31. januara komentari

SARAJEVO - Tradicionalna kulturno-vjerska manifestacija “Dani o Allahovom poslaniku - Selam, ja Resulallah” bit će deveti put organizirana u bosanskohercegovačkoj prijestolnici, Sarajevu, a trajat će od 3. do 31. januara sljedeće godine, najavljeno je na današnjoj ...

...  konferenciji za medije organiziranoj u atriju Istikal džamije u Sarajevu, javlja Anadolu Agency (AA).

Organizator manifestacije je Medžlis islamske zajednice Sarajevo. Glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Sarajevo Ferid ef. Dautović kazao je danas da manifestacija ima za cilj da predstavi Poslanika ili neke segmente iz njegovog života ''kako bismo svoj život uskladili sa njegovim načinom života''.

"Poslanik je najbolji uzor, i kao roditelj, i kao komšija, prijatelj i zato je Poslanik naše ogledalo u koje se ogledamo svakodnevno i preispitujemo sebe i svoj način života u odnosu na to ogledalo", pojasnio je Dautović.

Zamjenik glavnog imama i koordinator projekta Malik ef. Šljivo kazao je da je ovo deveta godina da MIZ-a Sarajevo u okviru obilježavanja 12. rebiu-l-ewela, mjesec rođenja Allahovog poslanika, organizuje manifestaciju “Dani o Allahovom poslaniku- Selam, ja Resulallah”.

“Želimo da čitav mjesec rebiul-ewel obilježimo raznovrsnim sadržajima koji će se održavati na više lokacija, kako bi u gradu potaknuli mevludsku atmosferu”, pojasnio je Šljivo.

Prema njegovim riječima, program je namijenjen za sve uzraste tako da će i za biti organiziran kviz znanja za polaznike mektebske nastave koji će se održavati tokom cijelog mjeseca januara.

Kako navodi Šljivo, bit će organiziran i koncert kasida mostarskih horova “Srebreni svijet Mostara”, zatim druženje sa Sulejmanom Bugarijem i Eldinom Husejinbegovićem.

Šljivo, također, navodi da će tokom održavanja ove vjersko-kulturne manifestacije biti održan i ciklus od četiri predavanja, tri tribine, zatim promocija knjige, izložbe.

“Centralno obilježavanje ove manifestacije je, ipak, na tradicionalni način učenjem mevluda u izvođenju sarajevskih imama zajedno sa grupom imama iz Republike Turske koji dolaze samo zbog ove manifestacije, a u organizaciji Diyaneta Islamske zajednice Turske”, pojasnio je Šljivo.

Svečano otvaranje manifestacije će biti upriličeno 3. januara na platou ispred Baščaršijske džamije.

Tom prilikom će biti upriličena vizuelna prezentacija manifestacije kao i nastup Hora Medžlisa Islamske zajednice Sarajevo.

Ulaz za posjetioce za sve programe bit će besplatan.

(Vijesti.ba/AA)

Ocjeni članak
0 (0 glasova)

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnicki racun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i ukljuci se u raspravu.

Cazin - Registriraj se
Marketing

Anketa: Preferirate li kupovinu domaćih bh. proizvoda?