PRVA PROGOVORILA O DO TADA NEISPRIČANOJ KRVAVOJ CAZINSKOJ PRIČI

VERA KRŽIŠNIK-BUKIĆ: autorica djela „Cazinska buna“ i počasna građanka općine Cazin

Autor VERA KRŽIŠNIK-BUKIĆ: autorica djela „Cazinska buna“ i počasna građanka općine Cazin komentari
VERA KRŽIŠNIK-BUKIĆ: autorica djela „Cazinska buna“ i počasna građanka općine Cazin

Cazinska buna 1950. desetljećima je bila tabu tema, malo istražena i sakrivena od javnosti sve do početka 1990-ih, kada slovenska historičarka Vera Kržišnik-Bukić o ovom događaju, kao i svemu što je uslijedilo poslije, objavljuje opsežnu i detaljnu knjigu „Cazinska buna 1950“.

Ova knjiga, prije svega, tretira odnos države i seljaštva u socijalizmu, a činjenice vezane za Cazinsku bunu temelje se na arhivskim zapisima sa vojnog suđenja i sačuvanoj dokumentaciji UDB-e.

Na sjednici Općinskog vijeća Cazin 2012. godine usvojena je odluka kojom je prof. dr. Vera Kržišnik-Bukić, autorica koja je ispričala do tada neispričanu krvavu cazinsku priču, proglašena počasnom građankom općine Cazin.

Vera Kržišnik-Bukić je decenijama radila na rasvjetljavanju i dokumentiranju okolnosti i događaja maja 1950. godine koji su ostavili velike posljedice na ovaj kraj i njegove stanovnike, pa je titulu koju je dobila više nego zaslužila.


Cazin.NET
 

Ocjeni članak
0 (0 glasova)

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnicki racun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i ukljuci se u raspravu.

Cazin - Registriraj se


KomentariMarketing

Anketa: Preferirate li kupovinu domaćih bh. proizvoda?